Prijava
PRIJAVA
E-mail:
Geslo:
Zapomni si me
Pozabil geslo!
Registracija
REGISTRIRAJ SE

E-mail

Geslo

Ponovno geslo

Ime

Priimek

Naslov

Pošta

-

Telefon

Vpišite prikazane znake
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
  

Julianna Baggott: ZLITI (Druga knjiga trilogije Čisti)
Mladinska knjiga Založba

Razburljiva zgodba, ki vas bo preganjala še v sanjah.
Prepad med Kupolo in nesrečniki, obsojenimi na življenje v pustinji, se iz dneva v dan povečuje. Jerebov oče in vodja Kupole, ki se skuša na vsak način dokopati do pobeglega sina, v besu napove vojno ubogemu ljudstvu. A skrivnost čistih je razkrinkana. Pressia in Jereb vesta, kdo je v resnici povzročil eksplozije, kdo je kriv za trpljenje ljudi, zlitih z okolico. In še pomembneje – s skupino prijateljev odkrijejo, da obstaja zdravilo, ki bi morda lahko odpravilo mutacije. Bežeč pred vojsko Kupole na eni strani in pošastnimi stvori puščave na drugi se uporniki podajo na lov za zdravilno formulo.
Jim bo uspelo spremeniti usodo sveta, zapisanega uničenju?
Ameriška pisateljica Julianna Baggott z drugim delom srhljive trilogije Čisti še naprej navdušuje bralce po vsem svetu.

 Avtor: Neli Kodrič: SOLZE SO ZA LUZERJE
Mladinska knjiga Založba

 

Zgodba o medvrstniškem nasilju in soočanju z njim. Zgodba o tem, kako se postaviti zase.

Glavna junakinja romana je osnovnošolka, ki ji življenje ni najbolj naklonjeno. Z mamo in bratcem se morajo zateči v varno hišo in se spoprijeti z novim življenjem. Težave pa ima tudi v šoli, saj se nanjo spravi sošolka. A glavna junakinja se ne da kar tako. Upre se in zaveznike najde tudi med drugimi sošolci.

 


 

 

John Green: KRIVE SO ZVEZDE
Mladinska knjiga Založba

Šestnajstletna Hazel boleha za neozdravljivo obliko raka. Njen svet je poln bolnišnic, zaščitniških staršev in stalno novih oblik zdravljenja. Toda Hazel si ne želi, da bi bilo njeno življenje v celoti podrejeno bolezni. Hazel hoče vse, kar si želijo druga dekleta njene starosti, in ko v skupini za samopomoč spozna čudovitega fanta s podobno diagnozo kot ona, se ji želja izpolni. Čedni, pametni in zabavni Gus v Hazelin svet prinese smeh in pustolovščine, predvsem pa novo upanje …

 


 

 

Patrick Ness: SEDEM MINUT ČEZ POLNOČ
Mladinska knjiga Založba

Sedem minut čez polnoč se trinajstletni Conor zbudi. Skozi okno svoje spalnice zagleda pošast. A to ni pošast iz njegovih nočnih mor, tista, ki ga preganja, odkar je njegova mama začela naporne terapije. Drugačna je, starodavna, divja. In nekaj hoče od Conorja. Nekaj strašnega in nevarnega. Hoče resnico ...

 


 

Cvetka Sokolov: KAR NE UBIJE
Mladinska knjiga Založba

Napet roman brez lažnih predsodkov in stvarno predstavi problematiko spolne zlorabe in bralca nemudoma potegne vase. Začne se s hudo, že skoraj neznosno dilemo šestnajstletnega Klemna, nato pa stopnjuje vse do presenetljivega obrata in končnega razkritja. Gre za prepričljivo literarno pripoved in pretresljivo zgodbo, ki se dotika še vedno družbeno nedotakljive teme – posilstva. Roman bo morda spodbudil razmišljanja, kako varno stopiti v spolnost, kam in na kakšen način se obrniti po pomoč, kako ravnati v stiski, kako o spolnosti (spre)govoriti, kako se imeti rad, kateri odnosi so dobri ...  

 

 


 

Julianna Baggott: ČISTI
Mladinska knjiga Založba

Po hudih eksplozijah, ki so razdejale svet, je človeštvo razdeljeno na »čiste« – peščico izbrancev, ki živi v posebni Kupoli – in na preostali, iznakaženi del prebivalstva, ki v hudi bedi životari v onesnaženi pustinji.Medtem ko v Kupoli mladega Jereba vse bolj preganjajo spomini na mamo in nejasna slutnja, da je preživela, se Pressia zunaj bori za obstanek. In ko Jereb nekega dne pobegne, se njuni poti križata. Skupaj se lotita iskanja Jerebove mame, a ta tvegana odločitev ju pripelje do povsem nepričakovanih odkritij, ki drugo za drugim porušijo vse, v kar sta doslej verjela.

 


 

 

Anne Cassidy: ISKANJE J. J.

Založba Grlica

Včasih stvari uidejo izpod nadzora in potegnejo za sabo nepopravljive posledice, po katerih ni življenje vpletenih nikoli več enako. Tudi z Alice Tully je tako, saj zelo dobro ve, kaj se je zgodilo tistega dneva, ko so z obrobja mesta Berwick Waters odšle tri deklice, domov pa sta se vrnili samo dve. Čeprav poskuša živeti običajno življenje, se ne more znebiti misli na tisti pomladanski dan, ki je spremenil življenja vseh. Pretresljivo branje, nagrajeno z nekaj literarnimi nagradami.


Janne Teller: NIČ

Založba Grlica

Knjiga, ki je ne boš mogel izpustiti iz rok, v kateri Pierre Anthon s svojo odločitvijo, da bo pustil šolo in da nima nič več smisla, spremeni vse. Cel razred njegovih danskih sošolcev se mu pridruži na čudaški misiji iskanja smisla, ne le za učenje, ampak tudi na splošno v življenju. Dogodki se zapletejo, stopnjujejo in privedejo do nepričakovanih posledic. Roman, o katerem boš še dolgo razmišljal/-a, je prejel nagrado danskega ministrstva za kulturo za najboljšo knjigo leta 2001.


Jerry Spinelli: Z LJUBEZNIJO, ZVEZDICA

Založba Grlica

Zvezdica se je preselila in zapustila sošolce, Lea in Arizono, a tudi v novi skupnosti, kjer nikogar ne pozna, začne s svojim nezavednim vplivom spreminjati svoje čudaške sosede – petletno skodrano Dootsie, Betty Lou, ki že devet let ni zapustila hiše, Charlieja, ki poseda med nagrobniki, Alvino in tatiča Perryja. Leu začne pisati pisma, v katerih mu razkrije, da je našla upanje v novih stvareh, vendar ga še vedno pogreša. Nadaljevanje uspešnice, ki jo boš gotovo prebral/-a na mah.


Robert Dinwiddie: DROBCI ZNANOSTI

Tehniška založba Slovenije

Priročnik, ki odgovarja na vsa vprašanja, ki so se ti kdaj pojavila o svetu, ki te obdaja. O pojavih, ki jih pojasnjuje znanost, se zdaj lahko poučiš na povsem razumljiv način in izveš vse o morskih tokovih, velikem poku, zvezdah, atomih, potresih in vulkanih, strelah, globalnem segrevanju, jedrskih odpadkih, recikliranju, bakterijah, genih, kloniranju, gensko spremenjenih živilih itd. Razlage dopolnjujejo ilustracije in primerjave, s katerimi si lahko pojave še laže predstavljaš. Nič več ti ne bo ostalo neznanka!


Ayako Brodek: OBLIKOVANJE S PAPIRJEM

Tehniška založba Slovenije

Poigraj se s papirjem in pričakaj okraske, darila, papirnate skulpture, prave male mojstrovine! Priročnik, opremljen z nazornimi fotografijami, te uči, kako lahko ustvarjaš s papirjem v tehnikah origami, kolaž, kaširanje, papirmaše in drugih. Z veliko spretnosti in malo stroškov si tako lahko narediš polža, sovo, zvezde, oviješ knjige, zvežeš svojo knjigo, zgibaš srčke, metulje in še in še. In ne le to – po navodilih lahko tudi izdelaš svoj papir!


Adam Hart-Davies: KNJIGA O ČASU

Tehniška založba Slovenije

»Čas je tisto, kar se zgodi, ko se ne dogaja nič drugega,« je rekel Richard Feynman. Toda v priročniku o času ne gre samo za to. V njem lahko izvemo čisto vse, povezano s časom in merjenjem le-tega. Govori namreč o biološki uri, gregorijanskem koledarju, času v budizmu, začetku časa, majevskih ciklusih, mrkih, solsticijih, tehnikah datiranja, kitajskem koledarju, stolpnih urah, peščenih urah, astronomskih urah itd. Nadvse zanimiv priročnik, iz katerega boste zagotovo izvedeli marsikaj novega.


Lynn Huggins Cooper: NENAVADNE ŽIVALI

Tehniška založba Slovenije

O domačih živalih in tistih, ki živijo v našem okolju, vemo veliko, manj pa o 'posebnežih', divjih vrstah in tistih, ki živijo na drugih celinah. Vse te nam približa priročnik z velikimi fotografijami in zanimivim spremnim besedilom. Seznanite se lahko recimo s požrešnimi zverinami, kot so kajmani, zoprnimi zajedavci, volovsko žvižgovko, živalmi z nenavadnimi smrčki, strupenimi nadlogami, mrhovinarji, napadalnimi lovci, nenavadnimi ptiči in še in še. Še posebej bo knjiga navduševala otroke in biologe!


SKICIRAJ, RIŠI IN SLIKAJ

Tehniška založba Slovenije

Z malo pomoči lahko ustvarjaš ilustracije, ki bodo osupnile vse – še tebe samo/samega! S številnimi zamislimi , osnutki, idejami in po korakih lahko torej povsem preprosto ustvariš risbe na šest tem, in sicer so tokrat to portreti, velike mačke (puma, panter), cvetlice (vrtnica, lokvanj, vijolice), avtomobili, (dirkalniki, ford …), plesalci in živalski mladiči. Pa prijetno ustvarjanje!


Penny Clarke: ODKRIVANJE VESOLJA

Tehniška založba Slovenije

Za vse bodoče astronavte in tiste, ki ostajate na Zemlji, a vas zanima vesolje, je tu nova knjiga, ki vas bo zagotovo navdušila, saj vam ga nadvse podrobno približa. Predstavlja namreč astronavtska oblačila, vesoljske ladje, sonde, planete, rakete, vesoljske postaje, misije na Luno, priprave na vzlet, življenje v vesolju, nova odkritja … Ni več ovir, da tudi sam/-a postaneš vesoljski popotnik/-ica vsaj v domišljiji.


Kai Meyer: KAMNITA SVETLOBA

Založba Grlica

Merle živi v magičnem svetu, ki pa je po umiku Tekoče kraljice silam zla, popolnoma spremenil. V Benetkah namreč zdaj vladata strah in žalost, čeprav še vedno tli upanje. Vsi namreč verjamejo, da njihovo usodo lahko spremeni prav Merle. Medtem ko se v beneških palačah odvijajo boji za svobodo, se Merle poda do osi sveta na hrbtu kamnitega leva. Prav tam, v kraljestvu Kamnite svetlobe, se namreč odloča med starimi prijateljstvi in mirom za ves svet.


G. P. Taylor: GOSPODAR SENC

Založba Grlica

Svet magije, vraž in čarovnije je lahko tudi silno nevaren, če se zapletemo vanj, nam lahko grozi tudi smrt. Tega se začne zavedati tudi Obadiah Demurral, čarovnik in vikar, ki si želi imeti popolno moč in nadzorovati svet. Odločen je tudi, da ga pri tem ne bo nič ustavilo – in ga tudi ne, razen Rafa, Kate in Thomasa ter skrivnostnega Jakoba Crana. Zapletejo se v zgodbo, prepleteno z zgodovino, starimi običaji, tihotapstvom in nadnaravnimi silami, vse z željo premagati zlo, ki se razrašča med njimi.


Chris Wooding: PREGANJAVICA ALAIZABEL CRAY

Založba Grlica

Srhljiva in razburljiva pripoved te bo popeljala na temačne londonske ulice v čas po Uničenju. To ni kraj, ki si ga predstavljaš, ampak poškodovano, uničeno mesto, ki ga je pestila vojna. V labirintu Stare četrti še vedno prežijo gnusni stvori, prav tako kot volkovi in morilci. Najnevarnejši od vseh pa so smrtonosni demoni, ki grozijo obstoju človeštva. V osrčju vsega je prelepa, ranljiva in skrivnostna Alaizabel Cray, ključ vsega zla. Se bodo prebivalci uspeli rešiti ali se pogreznili v uničenje tudi sami?


Rachel Renee Russell: ZGUBA – DNEVNIK

Založba Grlica

Nikki je še vedno enaka zguba. Tokrat ima opravka s svojima prijateljicama, Brandonom – svojo skrivno ljubeznijo – in MacKenzie, sosedo pri omaricah in najbolj priljubljenim  dekletom na šoli, ki jo sovraži Tokratna MacKenziejina spletka spravi Nikki in njene štiri prijatelje v velike težave, kajti organizirati morajo ples za noč čarovnic za vso šolo. Je morda Nikki precenila svoje moči, ko si je naložila tri dolžnosti v isti noči?


Christopher Paolini: NAJSTAREJŠI

Založba Grlica

Nadaljevanje Eragona, v katerem Eragon in Sapriha bežita v Ellesmero, deželo vilinov, pred nevarnimi silami Cesarstva. Izpopolnjuje se v magiji in mečevanju, veščinah, ki ju kot zmajski jezdec nujno potrebuje. Hkrati se mora njegov bratranec Roran doma v Carvahllu bojevati v novi bitki, ki prinese še večjo nevarnost. Toda dežela se lahko reši pred Galbatorixom samo, če se združijo njeni prebivalci.


Christopher Paolini: BRISINGR

Založba Grlica

V tretjem delu sage Eragon spozna 'brisingr', starodavno besedo za ogenj. Vedno bolj vešč je namreč v magiji, ki pa mu komaj reši kožo v veliki bitki na Gorečih planjavah. Toda to njiju s Saphiro ne odvrne od njune pogumne naloge. Zaprisegla sta namreč zvestobo tako bratrancu Roranu kot se zavzela, da bosta pomagala Vardnom, škratom in vilinom. Toda deželi preti vedno večja nevarnost in na Eragonu je odločitev, kako se mu bodo uprli. Usode vseh njih so odvisne od tega … Še en biserček za ljubitelje fantazijske literature.


OSUPLJIVE ZAMISLI ZA RISANJE

Tehniška založba Slovenije

Z malo pomoči lahko ustvarjaš ilustracije, ki bodo osupnile vse – še tebe samo/samega! S številnimi zamislimi , osnutki, idejami in po korakih lahko torej povsem preprosto ustvariš risbe na šest tem, in sicer so to megastroji (letala, ladje, helikopterji), nadnaravna bitja (zombiji, kentavri, vampirji), ekstremni športi , junaki in zlobneži, smrtonosne živali, vesolje (vesoljske ladje in planeti), hitri stroji in dinozavri (tiranozaver, velocirapatorji …). Pa prijetno ustvarjanje!

 


POMLADNA RAZIGRANOST

Tehniška založba Slovenije

Pomlad je odlična priložnost za nove ustvarjalne izzive! Ideje in navodila lahko najdeš v priročniku, s katerim si lahko izdelaš npr. cvetoči obešalnik, velikonočne zajce vseh vrst, ljubke metulje, marjetice, čebele in ptice, puhaste pisanice, velikonočne obešanke, vile, žabe, miške, ovce, račke in še marsikaj drugega. Pusti se navdušiti, potem pa preseneti družino in prijatelje s čudovitimi malimi pozornostmi, ki si jih izdelal/-a sam/-a.


David Gariff: NAJVPLIVNEJŠI SLIKARJI SVETA

Tehniška založba Slovenije

Ne gre samo za priročnik z izbranimi umetniškimi vrhunci, ampak uvod v zgodovino umetnosti, saj preučuje povezave med petdesetimi izjemnimi slikarji in slikami, ki so na ustanovili oz. na novo opredelili umetnostna gibanja. Ob vsakem avtorju sledijo glavni viri njegovega dela, njegovi predhodniki in sodobniki, pa tudi politični in kulturni vplivi dobe nastanka. Spoznaj torej realiste, naturaliste, ekspresioniste in druge tudi zunaj šole, povezano in zanimivo hkrati.


Jeff Kinney: DNEVNIK NABRITEGA MULCA – KAPLJA ČEZ ROB

Založba Grlica

V nadaljevanju priljubljene serije se Grega Tepež spopada z novimi zagatami. Tokrat je v središče postavljen njegov oče, Frank Tepež, ki je prepričan, da lahko iz svojega sina naredi pravega moškega, z vsem, kar spada k temu. Tako ga sili k različnim športnim aktivnostim, nad katerimi Grega vztrajno zavija z očmi. Šele grožnja, da ga bo vpisal na vojaško akademijo, ga spravi v pogon in akcijo. Začne se zavedati, da se bo moral spraviti v red. Njegov dnevnik je tudi tokrat neznansko duhovit in zabaven, obarvajo pa ga tudi šaljive sličice.


G. P. Taylor: PREROKBA

Založba Grlica

Fantazijska poslastica, ravno pravšnja za ljubitelje tega žanra, se odvija leta 1756 v Londonu. Na trgu Bloomsbury dr. Sabian Blake, astronom, znanstvenik in mojster kabale, odkriva Nemorensis, starodavno knjigo, ki naj bi skrivala vse skrivnosti vesolja. Na robu besedila je zapisana starodavna prerokba, ki bi lahko rešila mesto pred uničujočo katastrofo, ki se približuje s smrtonosno hitrostjo. Toda dr. Sabian ni edini, ki si želi imeti knjigo v lasti. Spopadejo se sile čarodejstva, izdajstva, spletk in nadnaravnega boja med dobrimi in slabimi, medtem ko usoda prebivalcev še vedno visi na nitki. Roman, ki te bo držal v primežu, da ga ne boš mogel/-la spustiti iz rok vse do zadnje strani!


Kai Meyer: TEKOČA KRALJICA

Založba Grlica

Merlina zgodba se odvija v Benetkah, vendar ne takih, kot jih poznamo danes – njen svet je namreč poln magije, ki ni nikoli zamrla. Tekoča kraljica je nadvse pomembna mestna figura, a vse razen Merle navdaja s strahospoštovanjem. Toda sile zla niso zamrle in ponovno udarijo z vso silo. V labirintu skrivnosti, temnih ulic in kanalov se vname boj. Morske deklice, krilati levi, mojstrski tatovi, izdelovalci čarobnih zrcal, vsi imajo svojo vlogo v bitki. Toda resnična nevarnost jim preti, ko se odprejo tla in plameni švignejo v nebo. Iz zemlje prihaja nekaj divjega, česar si niso niti predstavljali. Če so ti všeč fantazijske zgodbe, bo prvi del iz serije nemške fantazijske mojstrice kot nalašč zate.


Kevin Henkes: OLIVIJIN OCEAN

Založba Grlica

Marta in Olivija bi bili lahko prijateljici, a nista bili. Seveda pred tem, ko je Olivijo med kolesarjem na cesti zbil avto in je podlegla poškodbam. A čeprav je to edino, kar je Marta vedela o mrtvi sošolki, ju je povezovalo še nekaj – obe sta poznali isto skrivnost, ne da bi se tega zavedali. Prav zato Olivijina smrt močno pretrese Marto, ki kar ne more nehati misliti nanjo. Vse poletne počitnice je ne more spraviti iz misli, tudi na počitnicah pri babici. Njeno počitnikovanje zmoti pet fantov, izmed katerih ima predvsem eden pomembno vlogo v njenem življenju. In potem se v trenutku vse spremeni … Zgodba, ki se te bo zagotovo dotaknila (njen avtor je prejel ameriško nagrado za največji prispevek k literaturi za otroke).


Sally Prue: TOM MRAZ

Založba Grlica

Tom je pripadnik Plemena in živi v gozdu. Neslišno se premika in izredno dobro voha in sliši. Toda nekega dne ga presenetijo nevarni demoni, ki jih naznanjata gromozanski hrup in nepopisen smrad. Moral bi jih opaziti že prej, a jih ni – morda je zaspal. Toda njegova nepazljivost povzroči jezo med drugimi pripadniki Plemena, saj bi jih zlahka razkril in spravil v težave celotno Pleme. Tom je prisiljen bežati pred svojo vrsto in se skriti pred njimi. In tako se znajde v tujem mu človeškem svetu, v katerem se prav tako ne znajde najbolje. Kam naj torej gre in ali sploh obstaja možnost rešitve? Pretresljiva zgodba, ki odpira nov pogled na življenje ljudi in škratov, je tudi prejemnica dveh literarnih nagrad.


Elizabeth Laird: KOŠČEK ZEMLJE

Založba Grlica

Si predstavljaš, kako je živeti v deželi s policijsko uro in tanki na ulicah? Roman o palestinskih fantih, ki odraščajo v času izraelske vojaške zasedbe, opisuje njihove včasih precej krute izkušnje. Prav zato si Karim, glavni junak, želi povsem drugačne stvari kot mi – da bi bil osvoboditelj Palestine in narodni junak in izumitelj kisline, ki bi razžrla oklepe tankov. A prav tako je najstnik, ki si želi biti priljubljen in lep, slaven voditelj, najbolj od vsega pa nogometni igralec. Tudi v skrajnih razmerah fantje namreč najdejo nekaj, kar jih povezuje in osrečuje – nogomet in igrišče, kjer ga igrajo …


Anastasia Zannoncelli: TORTE

Založba Vita

Imate tudi v družini kuharske skrivnosti? Saj veš, recepte, ki prehajajo iz roda v rob, zamazano in oguljeno babičino knjižico receptov, v katero prilagate na hitro nakracane recepte, ki jih je mama napisala na prtiček, ko je poskusila sosedovo pecivo? Kuharica Torte posnema prav to babičino knjižico in recepti za pecivo, torte, narastke, pite in druge sladke dobrote so v njej natisnjeni na podoben način, v obliki ličnega zvezka. Poleg tega te na koncu čaka še prostor za dodajanje svojih receptov. In s čim se lahko posladkaš, če pokukaš v knjigo in vzameš kuhalnico v roke? Z roladami, zavitki, s pudingi, piškoti, sladoledi, kolači, drobnim pecivom in tortami različnih vrst … Naj bodo tvoji prazniki torej sladki in dišeči!


Michael Coleman: ČUDAKOV BOJ

Založba Grlica

Daniel velja za čudaka, saj je najraje sam s svojimi mislimi in zvezkom, v katerega jih zapisuje. Njegovo popolno nasprotje je sošolec Tozer, ki že od mladih nog kaže mišice in zobe in s svojo močjo nadvladuje in ustrahuje šibkejše od sebe. Med počitnicami se oba udeležita enotedenskega tabora v hribih. Med orientacijsko nalogo se soočita drug z drugim, ujeta pod zemljo. Kam se bo torej prevesil odnos med napadalcem in žrtvijo? Se bo med fantoma spletlo prijateljstvo ali sovraštvo? Se bosta rešila?


Karin Gündisch: COSMIN

Založba Grlica

Cosmin ne mara hoditi v šolo, ne mara brati in pisati, živi drugačno življenje. Je namreč dvanajstletni romski deček, ki je hodil v šolo samo krajši čas, sicer pa je predvsem pomagal materi pri delu. Sicer pa je učiteljica odločna in skleneta kupčijo. Če bodo on in sestri hodili v šolo, bodo dobili elektriko in televizijo, čeprav so jim odklopili električni tok. Toda ali bo Cosmin spoznal, da je šolanje zanj pravzaprav koristno? Zgodba o razlikah, ki nam pokaže, da smo si pravzaprav tudi zelo podobni.


Amy Reed: LEPA

Založba Grlica

Cassie se preseli iz majhnega mesta v predmestje Seattla, kjer je odločena pustiti za sabo dolgočasno, ubogljivo dekle, kot je bila prej. Zdaj ima namreč priložnost stopiti iz ozadja in postati dekle, ki jo vsi opazijo. Vse skupaj se odvija z vrtoglavo hitrostjo in zdi se, da se ji bo želja izpolnila brez težav. Toda nevede se znajde v vrtincu nasilja, zlorab in omame, iz katere ne najde več izhoda. Ali bo torej zabredla do konca ali našla pot iz začaranega kroga?


Neža Gregorčič Žgomnič: SUPER PUNCA

Založba Grlica

Se kdaj znajdeš v situaciji, ko preprosto ne veš, kako bi se obnašala, kaj bi rekla ali kako bi bilo najbolje ravnati v njej? Tvojih težav bo kmalu konec, saj si lahko pomagaš z žepnim bontonom. Ne bodi več v zadregi, povečaj si samozavest, postani bolj priljubljena in neguj dobre odnose z ljudmi s pomočjo preprostih nasvetov obnašanja. Avtorica je super punca, nekdanja manekenka, ki je ugotovila, da vodi pot do uspeha po poti primernega obnašanja, s katerim očaraš ljudi.


Nick Arnold, Allan Sanders: SESTAVI MEHANIZME IN ODKRIJ, KAKO DELUJEJO STROJI

Tehniška založba

Z mehanizmi in stroji se srečuješ na vsakem koraku, vendar se ti niti ne sanja, kako delujejo. Še več, zdijo se ti nekaj tako vsakdanjega, da o njih sploh ne razmišljaš kot o inovativnih tehničnih rešitvah iz preteklosti, ki nam danes poenostavljajo življenje. V knjigi najdeš pripomočke in navodila za vzvod, zobnike, škripce in zobate zapore, izdelaš lahko modele in preizkusiš njihovo delovanje. Morda še vedno razmišljaš, kaj pa je to takega, a če ti povemo, da na takšnih mehanizmih delujejo plug, gugalnica, samokolnica, žerjav, mlini na veter, kolo in lokomotiva, smo zagotovo pritegnili tvoje zanimanje.


SLAŠČICE ZA PRAZNIČNE DNI

Tehniška založba

Naj bodo letos tvoji prazniki še posebej dišeči in posuti s cimetom. Zavihaj torej rokave, se oboroži s sestavinami, si zaveži predpasnik in se odpravi v kuhinjo. S spiralo vezana kuharska knjiga, polna receptov za praznične sladice, naj ti bo vodilo in pomoč. Ne glede na to, ali izbereš cimetove mafine, novoletno torto, božično rulado, krhke snežake, piškote, božične kroglice, snežene kolačke ali lešnikove sveče, ti bo šlo vse zlahka od rok, saj so recepti preprosti in nazorno ilustrirani. Spremeni se torej v kuharsko mojstrico in razvajaj najbližje!


Geraldine McCaughrean: HRESTAČ

Tehniška založba

Zgodba o Hrestaču je tokrat predstavljena v obliki pravljičnega gledališča, kar pomeni, da se ob obračanju strani pred nami prikažejo premikajoči se pravljični liki. Zgodbo o Klarini polomljeni lutki, ki se spremeni v lepega princa, ki jo popelje na božično pustolovščino, pa krasijo tudi čudovite ilustracije. Uživaj v čarobnih prizorih, ki se odpirajo na vsaki strani knjige, ali pa z znamenito božično zgodbo razveseli kakega mlajšega bralca.


Jeff Kinney: ROBI JE CAR

Založba Grlica

Grega Tepež se še vedno otepa težav odraščanja. Zelo nerad govori o tem, kako je preživel poletne počitnice in se jih ob začetku pouka na vse pretege trudi pozabiti. Še posebej en sramotni doživljaj mu povzroča nočne more. Na žalost pa njegov starejši brat Robi ni solidaren z njegovimi prizadevanji, še več, s sramotno skrivnostjo ga drži v šahu, da pleše, kot on igra. Grega se tako na vso moč trudi izviti iz primeža in ohraniti sramotno skrivnost, pri tem pa se mu kmalu nasmehne sreča … Drugi del dnevnika je prav tako zabaven kot prvi in tudi po drugem je že posnet film.


 

Laurie Halse Anderson: ZAMRZNJENI DEKLETI

Založba Grlica

Lija izgublja nadzor nad svojim življenjem, takšnega življenja pravzaprav ne mara, tudi pravega smisla več ne najde, svet vidi negativno, zamegljeno, depresija načenja njene možgane. Kljub vsemu se še vedno z vso silo oklepa edinega motiva, ki jo je leta vodil – k cilju izboljšanja samopodobe in cilju biti močna, odreči se, uspeti v tem, biti najbolj suha in zato uspešna. S stradanjem in rezanjem drsi v popolno samouničevanje, ki se po smrti prijateljice Cassie čedalje bolj stopnjuje. Bojuje boj s Casseijinim duhom, ki jo vleče v brezno. Šele ko je njeno življenje čisto na nitki, ko je brezno smrti že čisto blizu, poišče pomoč in se prvič, sama, zavestno odloči za zdravljenje. Branje, ki ti bo približalo danes še kako aktualno problematiko in te držalo v napetosti do konca.


 

Rachel Renée Russell: ZGUBA – DNEVNIK

Založba Grlica

Pripetljaji v Zgubi se vrtijo okrog Tedna knjižnic, ki ga organizira ALA (American Library Association). Glavna junakinja je prepričana, da je to nekaj najbolj dolgočasnega, a se vseeno odloči sodelovati s prijateljicama, ki si to neznansko želita. Njena ideja postane najbolj izvirna, pridobi neznansko število knjig, hkrati pa se zaljubi še v inteligentnega fanta, ki ne mara puhlih lepotičk. S tem pa tudi spozna, da niso potrebni denar, najnovejši telefon in pripadnost klanu PKP (privlačnim, kul in priljubljenim), da se počutiš dobro v svoji koži, da dobiš prijatelje in si sprejet med vrstniki. Zabaven dnevnik, v katerem se boš zagotovo našla.


 

Isaac McPhee: FIZIKA ZA LAHKO NOČ

Tehniška založba Slovenije

Gotovo se sprašuješ, kako lahko nekaj tako zahtevnega, kot je fizika, nosi naslov 'za lahko noč'. A prav zares si jo lahko privoščiš pred spanjem, kajti v knjigi so zbrani največji fizikalni podvigi na povsem razumljiv in povprečnemu bralcu dostopen način. Tako lahko spoznaš starodavno fiziko, kvantno mehaniko in moderno fiziko na čisto drugačen način kot v šoli ter odkriješ, da je pravzaprav neznansko zanimiva! Elektroni, relativnost, gravitacija in enačbe bodo tako tudi pri pouku mala malica zate!


 

LEDENA DOBA – CELINSKI PREMIKI

Tehniška založba Slovenije

Gotovo poznaš zabavne ledenodobne prijatelje, dobrosrčno nerodnega Sida, navihana oposuma, globokega Manija, veverico, ki se nikoli ne preda, pogumnega Diega in druge. Knjiga, ki ti jo predstavljamo, pa je mnogo več kot to, saj si lahko s spletno kamero in računalnikom pričaraš pravo interaktivno zabavo. Vsebuje namreč kartice z navodili in namestitveni disk, kar ti omogoča, da vidiš svet kot Sid, spraviš koga ob pamet s praskanjem kot Praskež, zganjaš norčije na snegu kot oposuma in zapluješ z Manijem in še in še. Če obožuješ risanko, je to torej vstopnica v lastne ledene dogodivščine!


 

Theodore Gray: ELEMENTI

Tehniška založba Slovenije

Pri kemiji se moraš naučiti vse o periodnem sistemu, a hkrati se ti niti ne sanja, kako so elementi videti v resnici. Priročnik z izvrstnimi fotografijami ti jih bo približal na povsem drugačen način in ti omogočil, da si jih končno zares predstavljaš. Zbrani so v istem vrstnem redu kot v periodnem sistemu, najprej predstavljeni s čudovito celostransko fotografijo elementa, sledijo pa tudi njegove fotografije v najpogostejših oblikah in načini uporabe iz vsakdanjega življenja. Dodana je tudi zgodba vsakega od njih z osnovnimi podatki – na primer, da je fluor eden najbolj reaktivnih elementov in že piš tega plina zadostuje, da vzplamti skoraj vse. Prepričaj se, kako zabavna je lahko kemija, če si jo nazorno predstavljaš!


 

David Glover: DVOREC LABIRINTOV

Tehniška založba Slovenije

Še ena domiselna knjižica, ki te bo popeljala na razburljivo potovanje. Tokrat nastopaš v vlogi detektiva, kajti Dvorec labirintov so oropali in ti si tisti, ki v grozljivi noči polne lune odkriva sledove za storilci. Poleg tega so kleti starega dvorca polne prepletenih rovov, v katerih se zlahka zgubiš, zato moraš paziti na vsakem koraku in previdno sprejemati odločitve, ki ti nudijo naslednji namig. Tudi tukaj te sicer čaka reševanje matematičnih nalog, recimo prepoznavanje geometrijskih teles, kotov, smeri kompasa itd., vendar se tako zabavaš v odkrivanju in pustolovščini, da sploh ne veš, da se ob tem še uriš v matematiki. Ti bo torej uspelo odkriti skrivnost ali boš za vedno ujetnik labirinta?


David Glover: VOTLINA Z ZAKLADOM

Tehniška založba Slovenije

Knjižica iz zbirke Matematične pustolovščine je zabaven podvig, ki te vodi do gusarskega zaklada na prav poseben način. Zasnovana je namreč tako, da ti zastavlja naloge in ves čas moraš sprejemati odločitve – po katerem rovu boš šel do zaklada, katero baklo boš izbral, kam te bo popeljal zemljevid in kateri računski rezultat je pravi in mu boš sledil. Od tega je namreč odvisno, na kateri strani knjige nadaljuješ zgodbo oziroma pustolovščino. To, da moraš vsake toliko časa kaj izračunati, bo zate seveda mala malica, če s tem razvozlaš vozel, premagaš gusarje in prideš do zaklada.


Hazel Harrison: RISANJE IN SLIKANJE

Tehniška založba Slovenije

Priročnik je primeren zate, če se želiš s slikanjem in risanjem resneje ukvarjati ali to že počneš, pa želiš nadgraditi svoje znanje in se lotiti zahtevnejših kompozicij in tehnik. Po začetnem pregledu materialov in pripomočkov, ki jih potrebuješ za ustvarjanje, namreč predstavlja tematska področja, kot so akvareli, olja, akrili in pasteli, vodi pa te tako pri ustvarjanju portretov kot človeške postave, zgradb, pokrajine in cvetja. V pomoč ti bodo tudi nazorne fotografije, ki te bodo vodile do popolnih mojstrovin izpod tvojega čopiča!


Paul Könye, Kate Ashforth: ŠE VEČ PRIKUPNIH ZAMISLI ZA RISANJE

Tehniška založba Slovenije

Ne glede na to, ali ti je risanje v krvi in že pridno razvijaš svoj talent ali si šele začetnik/-ica, je to vsekakor odličen priročnik, če se želiš izmojstriti. S povsem preprostimi tehnikami in nasveti te namreč vodi do risbe zvezdnic in pevk, pravljičnih likov, poročnih motivov, ptic, plesa, ljubkih živali in cvetlic. Zlahka lahko namreč ustvariš svojo mojstrovino, če slediš opisanim korakom, začneš s krogi in osnovnimi linijami, potem pa dodajaš vedno več detajlov. Zakaj se torej ne bi preizkusila in razvijala svoje ustvarjalnosti?! Tako tvoja risbica kot knjiga pa sta seveda lahko tudi izvirno rojstnodnevno darilo.


TRI, ŠTIRI, ZDAJ!

Tehniška založba Slovenije

Knjižica in igrica v enem, ki jo lahko igramo kjerkoli, ker je nadvse priročna, je primerna za malce mlajše šolarje. Navodila za igranje so preprosta. Vsak igralec zavrti eno ali obe na knjigo pripeti kocki, potem pa na določeni strani knjige čim hitreje poišče enako barvo ali vzorec. Nato je na vrsti drugi igralec. Po vsakem nizu igralca zamenjata stran v knjigi in iščeta vedno nove barve in like, recimo v cirkusu, živalskem vrtu ali med klovni in čarovniki. Zmaga najhitrejši in najspretnejši, oba igralca pa se ob tem dobro zabavata.


Petra Arula: TO JE MOJE LETO 2012/13

Tehniška založba Slovenije

Fotografija naslovnica

Koledar, dnevnik in priročnik v enem! Knjižica, ki te bo spremljala vse šolsko leto, je namreč več kot le beležka z urnikom, preglednicami ocen in zunajšolskih dejavnosti. Ob koledarju, v katerega vpisuješ svoje obveznosti, so namreč tudi kratki nasveti, ki ti bodo pomagali pri mesečnih dogodkih, recimo kako prirediti najboljšo zabavo za noč čarovnic, kako varno brskati po spletu, kako izbrati primeren modrček in kako si pomagaš, ko te napadejo mozolji, kako pregnati dolgčas itd. Začetek šolskega leta je torej pravi čas, da se organiziraš in načrtuješ svoje leto, pomagaš pa si lahko s to domiselno knjižico.


Jim Kelman: NOGOMET – PRAVILA IGRE

Tehniška založba Slovenije

Obvezno branje za vsakega nogometnega navdušenca – začetnika ali veterana!

V interaktivni knjigi z zavihki, premikajočo se žogo in dodanimi karticami namreč na hiter in preprost način spoznamo pravila igre, točke igrišča, vlogo sodnika in pomen rumenega in rdečega kartona, ofsajda, kazenskih udarcev in še mnogo drugega. Izpopolni torej svoje nogometno znanje na zabaven način in končno spoznaj vse skrivnosti enega najbolj priljubljenih moštvenih športov na svetu!

 
Zadnja številka revije ZVEZDA
24.06.2013
Prelistaj izbrane strani ...
Naročilo ŠKL revije
Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na 9. številk
ŠKL revije Zvezda.

Naročniški podatki

Ime in priimek

Naslov

Kraj bivanja

Telefon

E-mail

Šola

Razred

Vključen v ŠKL projekt

Kateri projekt

POKROVITELJI

Čunga Lunga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Pečjak BTC City Atlantis vodno mesto Fundacija za šport Olimpijski komite Slovenije Šport mladih Paketek Timplast Sasha Design Dana Birokrat Spletnik Stari Vrh

ŠKL PORTAL
  O ŠKL
 • O Zavodu ŠKL
 • Projekti ŠKL
 • Raziskave
 • Znani o ŠKL
 • ŠKL v medijih
 • Zgodovina
 • Fundacija Zvezda
 • PODPRITE ŠKL

  TV
 • Novice
 • Arhiv novic
 • Arhiv oddaj
 • Kje se predvaja
 • Zgodovina oddaje
 • Naroči DVD
 • Želimo sodelovati
  Revija
 • Revija
 • Arhiv novic
 • Želite sodelovati
 • ŠKL Branja

  Galerija

  Hall of fame
  Pokrovitelji
 • Vsi pokrovitelji
 • ŠKL pokroviteljstvo

  Kontakt
 • Kontakt
 • ŠKL Logo
 • Povezave
  Dejavnosti
 • ŠKL Klub
 • ŠKL Potovanja
 • ŠKL Trgovina
 • ŠKL Darila
 • ŠKL Dogodki

  ŠKL aktivnosti
 • ŠKL Šole
 • ŠKL Naj šola
 • ŠKL Krožki
 • ŠKL Aktiv
 • ŠKL naj športnik
 • BO JANEZ
 • Tee ball
 • ŠKL Finale
Zavod ŠKL © 2010 - 2021
Izdelava strani: PLAN e d.o.o.